Vild med at læse bøger, men er tiden ikke til? Glæd dig til Spritz – en ny app der lanceres sammen med den kommende Samsung Galaxy S5

At læse bøger er ikke noget nyt. At læse bøger på din tablet er efterhånden heller ikke noget nyt og måske du endda enkelte gange benytter din smartphone til samme formål? Problemet er jo så, at vi ikke synes, vi har tiden til at læse de bøger, som vi egentlig finder interessante. Alting skal gå relativt hurtigt hvis ikke rigtig hurtigt, og selv når vi slapper af og nyder vores fritid skal det helst planlægges til punkt og prikke, så vi får så meget ud af tiden som muligt.

Her har man set sit snit til, at optimere tiden og give læserne dét, de måske alle går og drømmer om?

Antallet af midler til at læse hurtigere er måske uendeligt, og der eksisterer allerede forskellige apps til samme formål, men Spritz-appen udmærker sig ved følgende. Ved læsning fokuserer du på bestemte bogstaver i et ord (ORP: optimal recognition point), og alle bogstaver forinden eller efter fokuspunktet er ikke nær lige så ‘vigtige’. Dog er vi nødt til kronisk, at læse alle bogstaver fra venstre til højre når vi læser en bog, hvilket forsinker processen. Tænk bare på, hvor mange kræfter du bruger på, at bevæge øjnene når du læser en linje og derfra en hel side.

Med Spritz kommer ordene frem ét af gangen og placeres således, at fokus-punktet konstant er centreret.

Ser du på nedenstående billede burde du kunne se, at ordene til højre føles lettere at læse ned igennem end ordene til venstre.

 

ORP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kritik af denne form for læsning kan nok ikke undgås…

Et af synspunkterne bider mærke i processen ved læsning. Når du læser vil du helt konkret læse ordene, men du er også nødt til at forstå dem, altså bearbejde dem inden du går videre til næste ord. Nok kan man observere hvilke ord, der flyder forbi ens øjne, men tiden du bruger på, at forstå sammenhængen synes ikke at forkortes. Tværtimod stiller ordene sig blot i ‘kø’, og venter på at blive afkodet, og derfor vil du ikke få lige så meget ud af din læsning, som hvis du gav hjernen den tid det tager, at læse OG forstå ordene. Ligeledes er man nødt til at være skarp ved hurtig-læsning, så hvis du fx ynder at læse inden sengetid, så kan du have svært ved at slappe helt af, da din hjerne har kørt på højtryk.

Måske er det sandt og måske er det blot et spørgsmål om tilvænning? Omvendt kan det være en fordel, hvis man sidder i toget om morgenen og snart kan læse på en så lille skærm som mobilens og endda også på de kommende wearables fra Samsung.

Læser du selv bøger via tablet, bærbar eller smartphone mv. så tag gerne et kig på http://adonis49.wordpress.com/tag/optimal-recognition-point/og kommenter herpå, hvor hurtigt du selv formår at læse og forstå informationerne, og om du vil kunne slappe af og nyde roen, de fleste får ved at læse bøger.

Følg mig her
Udgivet i Mobil, Ny teknologi, Samsung og tagget , , , , .