APRILSNAR – men hvor stammer det egentlig fra?

Aprilsnar

Den egentlige oprindelse er såmænd nok svær at spore, men ikke desto mindre er det en velkendt og gammel tradition, som vi efterhånden har undret os over, hvor kommer fra. Forklaringerne er mange, dog med en essentiel fællesnævner – nemlig dét at blive narret.

Sagnet siger: I 1852 i Frankrig gik man fra den julianske kalenderreform, hvor nytåret lå omkring marts/april måned til den gregorianske kalenderreform, hvor nytåret jo i dag ligger d. 1. januar. Spøgen bestod så i, at man efter kalenderovergangen hvert år d. 1/4 ønskede folk godt nytår, og ønskede de godt nytår tilbage igen, så havde man taget fusen på dem og de var dermed Aprilsnar.

At være Aprilsnar er ikke kun eksisterende i Norden eller Europa. I Indien fx holder de en lignende festival, Holi Festivalen, hvor man sender folk ud på falske ærinder, og hopper man på den, så er man Holi-nar.

Man måtte fra oprindelsens tid eftersigende kun tage fusen på én person årligt, hvor vi i dag driller så mange som muligt og drillerierne begrænser sig ikke kun til falske ærinder, men med alle slags usandheder – hvad end der skal til for, at den udvalgte bider på. Heldigvis har traditionen en positiv ladning og Aprilsnaren er som oftest kun kærligt ment med formålet at dele et godt grin.

Har du en morsom historie, hvor du har lokket en ven eller bekendt i fælden? Eller er du selv blevet taget og grundigt ved næsen? – Så fortæl os endelig din historie her eller på Facebook-siden. Måske vi andre kan finde lidt inspiration i dagens anledning 😉

Links: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/aprilsnar-hvor-stammer-traditionen-fra

http://da.wikipedia.org/wiki/Aprilsnar

Monica Valentin
Udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , .